KamaszKÓR – a kamaszkori bőr kialakulása, jellemzői, kozmetikai kezelésének alapelvei
kamaszkori-bőr-betegségek
Egy adott bőrtípust a víztartalom, a faggyútermelődés és a hámképzés milyensége határoz meg. Az alapbőrtípus örökölhető, a bőr állapota azonban az életmódtól, életkörülményektől, egészségi állapottól, átmeneti (életszakaszok váltását jelölő) hormonális változásoktól és külső környezeti hatásoktól függ.

Serdülőkorban a nemi érés gátlásáért felelős toboz- és csecsemőmirigy erre vonatkozó tevékenysége leáll, így beindul a nemi érés. Az egyre fokozódó ütemben termelődő nemi hormonok (a nemi mirigyek hormonjai és a mellékvesekéreg szexuálszteroidjai) kialakítják a jellegzetes testi változásokat, a másodlagos nemi jellegeket. A hormonális változásokra (némelyeknél öröklött androgén túlérzékenység) a szőrtüszők és a faggyúmirigyek is reagálnak.

A szeborrea a bőr faggyúmirigyeinek fokozott működése, amely a bőr felszínének kórosan fokozott zsírosodását okozza. (A seborrhoea jelentése faggyúáradat. Magyar írásmódja: szeborrea.)

A szeborrea leginkább a fejtetőn, a test és az arc középvonalában szembeötlő. Az arcon, elsősorban a homlokon, az orron, orrszárnyak körül, orrajak és álli barázda mentén jelentkezik. A mellkason és háton pedig egy alapjával felfelé fordított (Arnosan) háromszög területén tapasztalható. A bőr ezeken a területeken zsíros, fénylő, és verejtékezés is bőségesebb. A zsírosság felhevülés, kipirulás, izzadás kapcsán így főleg nyáron fokozódik.

A teljes cikk itt olvasható!!!

További
cikkek

Scroll to Top