Kromoterápia

SZÍNEK SZEREPE A BŐRÁPOLÁSBAN – A színeknek már az ősi időben is nagy jelentőséget tulajdonítottak, a lélekre, és ezáltal az egészségre gyakorolt hatásukat gyógymódként
(kromoterápia) alkalmazták. Napjainkban is kedvelt a színterápia alkalmazása különböző gyógymódok kiegészítő kezeléseként. Pozitív hatásukat az ideg- és immunrendszerre számos kutatási eredmény igazolja.

A színek, mint a fény bizonyos hullámhossz-tartományba eső elektromágneses rezgései, kétségtelenül hatással vannak szervezetünkre. Nyugtató (zöld, kék, ibolya) vagy épp serkentő
(vörös, narancs, sárga) hatásukat a kozmetikai kezelések során is segítségül hívhatjuk. A minket körülvevő flóra is a színek végtelen árnyalataiban pompázik. Vizsgáljuk hát meg most ezeket a színeket, mint „növényekbe zárt hatóanyagokat”! Színekbe zárt hatóanyagok A növényekben lévő vitaminok és ásványi anyagok szerepe eddig sem volt vitatott, azonban újabban a bennük
lévő színanyagokra, akár mint provitaminokra vagy erős antioxidánsokra terelődött a kutatások fókusza. A virágokban, gyümölcsökben és zöldségekben lévő, azok színét adó jellegzetes anyagok a kozmetikában már évtizedek óta használatosak mint bőrápoló, antioxidáns, tápláló, regeneráló hatóanyagok. A növények e komponenseiket más egyéb funkciójuk mellett önmaguk védelmére is termelik. Ezek az anyagok a táplálkozás során az emberi szervezetbe jutva arra nézve is védő hatásúak. A különböző kutatásokban hatásos fegyvernek bizonyultak olyan betegségek elleni
védőharcban is, mint a szív és érrendszeri elváltozások, emésztőszervi betegségek, különböző rákos megbetegedések, gyulladásos folyamatok. A szervezet és egyidejűleg a bőr öregedési folyamatait is hátráltatják, jótékonyan hatnak az erek állapotára, értisztító tulajdonságúak, antibakteriálisak és erősítik az immunrendszert.

Elindulva a színek útján, lássuk az azokat adó anyagokat és hatásaikat! n Különböző növények leveleinek, virágainak és gyümölcsének pirosas, kékes és lilás árnyalatait az ún. anthocyanok (antociánok) adják. A szín kialakulása nagymértékben függ a környezet pH-jától. Enyhén savas közegben a sejtnedvben oldódva vöröses, gyengén lúgos kémhatás mellett kékes, közömbös oldatban pedig lila színt adnak a növényeknek. Az anthocyanok erős antioxidánsok, így különböző rákos folyamatok kialakulásában preventívek és/vagy védő hatásúak, öregedésgátlók.

  •  A betalain (betain – piros, betaxantin sárga) színanyag főként azokban a növényekben lelhető fel, melyeknél nem az anthocyanok adják a színt (pl. mángold, cékla, fügekaktusz). A betalain is antioxidáns tulajdonságú.
  • A zöld növények színét adó anyagok a klorofillok. Kékeszöld-sárgászöld árnyalatúak, magnéziumatom-tartalmúak. Antibakteriális hatásuk miatt szeborrheás bőrre való
    kozmetikumok kedvelt hatóanyagai. Jelen vannak minden zöld növényben.
  • Mellettük rendszerint sárga-vörös és narancssárga színanyagok, a karotinoidok találhatók meg nagy számban. A karotinoidok bioszintézisére az algák, néhány gomba és a növények képesek. Az oxigén tartalmú karotinoidok közé tartoznak a xanthofillok, amelyek sárga színűek. Ilyenek a zeaxanthin (kukoricában), és a violaxantin (narancshéj, sárga árvácska). A karbonil tartalmú
    karotinoidok, például a fukoxanthin (barna – tengeri barna alga), a kapszantin (vörös – a pirospaprika jellemző színanyaga) és a kapszorubin (vörös). A likopint (vörös) és a ß-karotint (narancssárga) karotinoid szénhidrogénekhez sorolják. A karotinoidok összességében antioxidánsok, erősítik az immunrendszert, és gyulladáscsökkentő hatásúak. Egyesek (pl. a likopin) elnyelik a károsító UV-sugarakat. Emiatt a tulajdonsága miatt fényvédő kozmetikumok hatóanyagaként is alkalmazzák. A ß-karotin az A-vitamin (retinol) elővegyülete, vagyis
    provitaminja. Hiánytünete többek között a száraz, hámló bőr. A sárga és narancssárga gyümölcsök és zöldségek karotinoid- és bioflavonoidtartalmuk mellett jelentős C-vitamin-források is.

Színes algák

A kozmetikai gyakorlatban, a virágés gyümölcskivonatok mellett régóta használatosak akár arc-, akár testpakolások alapanyagaiként különböző algák (moszatok), melyek
mindegyike más-más színű és bőrre gyakorolt hatásuk is eltérő. A klorofill valamennyijükben megtalálható, de mellette egyéb színanyagok dominálnak.

  • A barnamoszatoknál (Fucus vesiculosus) a fukoxanthin, a kékmoszatoknál a fikocián,
  • a vörösmoszatoknál pedig a vöröses-ibolyás színű fikoeritrin van jelen.

A moszatok jó vízmegkötő, hidratáló tulajdonságúak, a színanyagok mellett számos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaznak, melyek meghatározzák célzott felhasználásukat.

Fehér flavonidok

A fehér szín a színanyagok teljes hiányát jelenti. Az ún. leukoplasztiszok a növényekben lévő színtelen, raktározásra szakosodott színtestek. Ezekben keményítő, zsír, olaj, és
fehérje is raktározódhat. A fehér zöldségek rostokban, káliumban és magnéziumban gazdagok. A fehér húsú gyümölcsök a kálium és magnézium mellett jelentős kalcium- és nátriumionforrások, továbbá fenolvegyületekben, vagyis polifenolokban gazdagok. Ezek az ún. fitoaktív anyagok, kiegészítik/fokozzák egyes, vitaminok, ásványi anyagok hatását, és antioxidáns mivoltuk is igazolódott. A polifenolok csoportjába sorolhatók pl. a kumarinok, a galluszsav származékok és a flavonoidok. A kb. négyezer, különböző típusú flavonoid egyikét 1936-ban Szent-Györgyi Albert fedezte fel a citrusfélék fehér héjában elsőként. Felismerte, hogy ez a vegyület jó hatással van az erek átjárhatóságá (permeabilitás), és csökkenti a hajszálerek törékenységét, emiatt P-vitaminnak nevezték
el. A növényekben lévő flavonoidok biokémiai aktivitása széles körű és kedvező hatásuk bizonyított pl. antioxidáns, szabadgyökfogó, rákellenes (mutanogenezis és karcinogenezis ellenes), gyulladáscsökkentő, immunrendszer erősítő, antiallergén, baktérium- és vírusellenes.

Trendi rezveratrol

A rezveratrol is a növényekben előforduló polifenol vegyület, amely előnyös hatásai miatt az elmúlt években került az érdeklődés fókuszába. Ez a hatóanyag is más növényi komponensekhez hasonlóan magának a növénynek a védelmében termelődik a fertőzések ellen. Jelentős mennyiségben a piros és kék szőlő héjában és magjában lelhető fel. A kozmetikai cégek számára is kedvelt hatóanyag, külsőleg is eredményesen alkalmazott az öregedés elleni készítmények, aktív szérumok palettáján.
Általánosságban elmondható, hogy a bőr ápolására, védelmére, erősítésére a piros, narancs, mélylila és haragoszöld növényi színanyagok – melyek egyben hatóanyagok – egyaránt eredményesen alkalmazhatóak. Az arckrémek, szérumok nélkülözhetetlen összetevői közé tartoznak a növényekben, gyümölcsökben is jelen lévő karotinoidok, klorofillok, antociánok, és különböző vitaminok (A-, C-, P-, B-család stb.). Felhasználásuk és adagolásuk a bőrtípus és a bőrállapot figyelembe vételével eredményes.