Rétegzés…de hogyan?
rétegezés

Sokat hallani manapság a tudatos bőrápolásról, a különféle rutinokról és protokolokról. Végnélküli a ránk zúduló sokszor ellentmondásos tanácsok, divatos szépészeti irányzatok hada, de a rengeteg információ között gyakorta a lényeg veszik el…mikor, mit és hogyan?!

 

A mindennapi bőrápolás, az évszaknak és bőrtípusnak megfelelően az adott bőrállapot figyelmbe vételével történjen. Az alap lépések, amik minden esetben szükségesek: a megfelelő letisztítás, tonizálás, hidratálás és/vagy táplálás, valamint napfényes évszakok idején a fényvédelem.

 

A smink eltávolítására speciális –általában kétfázisú (azaz olajos és vizes részt is tartalmazó) vagy erre a célra kifejlesztett micellás sminklemosó termékeket célszerű használni a gyors és eredményes tisztítás érdekében. Ezután következhet a tisztítás második lépése, (sminkmentes bőrön ez az első lépés) bőrtípusnak megfelelően arctej vagy micellás víz használata. Speciális sminklemosó kozmetikum hiányában a bőr szennyeződéseinek és a kendőzőszereknek az eltávolítására tökéletesen megfelelő a lemosótej, vagy micelles víz ismételt alkalmazása. A cél, hogy a bőrt maradéktalanul megtisztítsuk.

Heti egyszer radírozhatjuk, koptathatjuk a bőrt, a bőrtípus és aktuális bőrállapot igényének megfelelően mechanikai (dörzsanyagos), kémiai (savas) vagy biológiai (enzimes) peelinggel.

A következő lépés az arcvizek, tonerek, vagy tonikok használata. Arcvizek megnevezés alatt jelenleg a különféle frissítő, harmonizáló virágvizek (pl. rózsavíz, levendulavíz) értendőek. A toner és tonik megnevezések átfedik egymást. Napjainkban divatosabb a toner kifejezés használata. Ezek a termékek jellemzően híg savakat, gyógynövény kivonatokat esetleg hidratáló komponenseket tartalmaznak. (A tonikok régebben a 15-20% etilakohol tartalmú növényi kivonatokat taralmazó vizes oldatokat jelentették. ) A lényeget megragadva a gyakorlat szempotjából az a fontos, hogy bőrápolási rutinunk ezen lépésének célja a bőr frissítése, tonizálása (azaz tónusának helyreállítása), hidratálása és felkészítése a soron következő ápolók jobb befogadására.

Ezután következnek a már célzott felhasználású, hidratáló, tápláló, helyreállító, kiegyensúlyozó, nyugtató, vitalizáló, regeneráló kozmetikumok alkalmazása adott bőrtípus és bőrállapot függvényében. Formaiság tekintetében megkülönböztetjük a szérumokat/ esszenciákat, maszkokat/ pakolásokat és a krémeket.

 

Ez a lépés az, ahol már ,,rétegzésről” beszélhetünk, hiszen gyakorta a különböző állagú hatóanyagokat egymás fölé, egymás után kenjük fel a bőrre.

 

A szérumok és eszenciák igen magas hatóanyag tartalmú folyékony kozmetikumok. Léteznek kombinált, azaz több egymás hatását erősítő, kiegészítő hatóanyagot tartalmazók (pl. C +P vitamin; C+ B3 vitamin;tamanu olaj + neem olaj+ teafa olaj+ moringa olaj; kollagén+ elasztin+ hialuronsav) és vannak „tiszta”csak egy meghatározott hatóanyagot (C-vitamin, hialuronsav vagy prokollagén) magukban rejtő szérumok. Kiválasztásuknál a kezelés céljának megfelelően kell dönteni. Kombinált eszenciák esetén nincs szükség egyidejűleg több készítmény alkalmazására. A „tiszta”szérumok kombinálhatóak egymással, de ebben az esetben is elegendő két, maximum három egymást támogató hatóanyag felvitele a bőrre. Alapjában két karakterű eszencia létezik: „vizes” és olajos. Amennyiben különböző karakterű szérumokat használunk, elsőként a vizeset, majd az olajosat oszlassuk el a bőrünkön. Ha olajszérumot kenünk fel, utána a vizes tartalom már nem tud felszívódni, mert nem jut át az olajos felületen. Ez a szabály érvényes a szérum után felhelyezett maszkok, pakolások esetében is.

Amennyiben tisztító maszkot (szárító gyógypakolások, agyag tartalmú pakolások) használunk, előtte ne alkalmazzuk a szérumokat, hiszen az ilyen maszkok hatásmechanizmusa miatt mintegy „kiszívja” a bőr tisztátalanságait, egyúttal az előtte felhelyezett hatóanyagokat is „becsapdázza”. Ebben az esetben a maszk lemosása után tonizáljuk a bőrt és ezt követően kerüljenek fel az eszenciák, szérumok.

Fátyolmaszkok, zselépakolások, hidratáló krémpakolások, éjszakai „testesebb” krémmaszkok előtt alkalmazhatóak a szérumok. Ilyenkor a szérum-maszk kombináció szinergiában, egymást erősítve hat.

 

A bőr puhítására, hidratálására és védelmére különféle kozmetikumok léteznek. Napjaink közkedvelt termékei az „effektek”, vagyis az azonnali látványt nyújtó szérumok és krémek. Bennük különféle filmképző, feszesítő anyagokkal és/vagy gyógynövény kombinációkkal (pl. carbomerek, polimerek, alginátok, glükooligoszacharidok, növényi kivonatok pl.:Caesalpinia spinosa, Qunioa) találkozhatunk. Az ilyen termékek a felvitelük után kisimítják a bőrt, mintegy „optikai tuningként” viselkednek. Alkalmazásuk során figyelembe kell venni azonban, hogy ha az ilyen típusú termékeket egymásra rétegezzük a bőrön „megrepedhetnek” elkezdhetnek „peregni” mintha hámlana a bőr. Valamint ezen készítmények felvitele után gyakran a sminkelés sem megy zökkenőmentesen, az alapozó „rostálódik”. Az effekt termékek láthatatlan filmrétege ún. második bőrként feszül rá arcunkra, s az alapozó felvitelével megsérthetjük ezt a „hálót” ami rostálódni kezd és finoman „túrószerűen” csomóssá válik. Éppen emiatt számos dekorkozmetikai cég készít már „effekt” alapozókat, de léteznek bőrfeszesítő folyékony sprayek is, melyeket a reggeli rutin végén, a sminkelt bőrre kell fújni és úgy fejtik ki bőremelő hatásukat. Továbbá megoldást jelenthetnek az ásványi poralapozók, melyeket finoman a krémbe keverve és azzal együtt az arcra felkenve nem károsítják a lifting filmet.

 

A nem „effekt” hatású kozmetikum választásakor a hidratáló és tápláló krém a bőrápoló rutin utolsó lépése.

Ezt követi tavasztól őszig a reggeli protokoll részeként a fényvédelem. Gyakorta a nappali krémek önmagukban is fényvédő hatással bírnak, a 15-20SPF szinte már alap követelmény, de ne feledjük ez az érték a közepes erősség alját súrolja. Törekedjünk főként nyáron a min. 30-as faktorszámú védelemre.

 

A szépítő, ún. dekorkozmetikumok azaz a sminkszerek felhelyezése a fényvédelem után következik. Olajos szérumok ill. krémek, valamint zsírosabb karakterű fényvédők fölé felvitt smink „megcsúszhat”, elkenődhet, így ezt vegyük figyelembe és tartsuk be az aktív hatóanyagok felszívódásához szükséges időt. De még ebben az esetben is, főként nyáron, kihevülés következtében számolnunk kell a megfolyás lehetőségével. Így a meleg évszakokban célszerűbb a zsírosabb karakterű krémeinket éjjeli ápolóként használni, esetleg az alapozás és fényvédelem lépéseit egy jó minőségű tápláló, hidratáló min. 30-as faktorszámú CC- krémmel kiváltani. (CC = colour correction)

További
cikkek

Scroll to Top